Αγορά και ανάγκη

starving

Χθες, σε μια από τις σπάνιες παρουσίες μου σε ομιλίες, ημερίδες, εκδηλώσεις και τα τοιαύτα, κάποιος από τους παρευρισκόμενους υποστήριξε στην σκουπιδολογία του μετά το τέλος των εισηγήσεων, πως «τα παιδιά μας δεν βρίσκουν δουλειές επειδή τις παίρνουν αλλοδαποί».
Τον γιουχάρισα, όμως μόνον εγώ, ενώ κάποιοι χαζοχειροκρότησαν, ίσως περισσότερο από κάποιο είδος ευγένειας και -ελπίζω- λιγότερο επειδή συμφώνησαν μαζί του.

Καθόλου όμως δεν αποκλείεται να αποδέχονται, συνειδητά ή ασυνείδητα, πως όντως φταίνε οι αλλοδαποί, τους οποίους βεβαίως δεν θα διώξουν, ούτε θα κακοποιήσουν οι ίδιοι, όμως αν το κάνουν άλλοι προτιμούν να μην το ξέρουν.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και σκοπός είναι να φάμε. Και για να φάμε, σε κανονικές συνθήκες, πρέπει να δουλέψουμε.
Σαν σκλάβοι, με αισχρή αμοιβή, ίσως με κίνδυνο της ζωής μας, αλλά πάντως να δουλέψουμε, άρα αν ξεκάνουν τους αλλοδαπούς, όλο και κάποια δουλειά θα «ανοίξει». Και τι θα φταίω εγώ, ο μεροκαματιάρης οικογενειάρχης; Τίποτα.
Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της μέρας που παραγωγοί από τις λαϊκές αγορές μοίρασαν προϊόντα σε πλήθη ανθρώπων που περίμεναν επί ώρες, στριμώχνονταν, ποδοπατούνταν και πείναγαν, όπως δήλωσαν κάποιοι στις κάμερες.

Ο καλοζωισμένος σε γενικές γραμμές άνθρωπος, υπολογίζω πως δεν μπορεί να αντιληφθεί -πόσω μάλλον να καταλάβει- τί σημαίνει πείνα.

«Τον είχε θερίσει μαύρη πείνα. Αληθινή πείνα κι όχι κείνη η ελαφριά λιγούρα που ήξερε μέχρι τώρα, η επιθυμία να δοκιμάσει κάτι νόστιμο που ξεκίναγε συνήθως από νεύρα. Πείνα με τα όλα της. Του κόλλησε πως αν δεν έβρισκε στη στιγμή κάτι να φάει, θα πέθαινε. Περιεργάστηκε τους θάμνους, τα κλαριά, το χώμα μήπως βρει κανένα βατόμουρο, κανένα καρύδι, οτιδήποτε να φάει. Αλλά δεν ήξερε ούτε τι να αναζητήσει ούτε πού να το βρει. Τρέμοντας, το στομάχι του κουβάρι από τους σπασμούς, έκοψε μερικά φύλλα και τα ’βαλε στο στόμα του. Ήταν πικρά σαν χολή, αλλά εκείνος τα μάσησε, τα ’φτυσε κι έκοψε κι άλλα.» [Το τραγούδι του Σόλομον – Τόνι Μόρισον]

Αυτό το αξέχαστο απόσπασμα είναι η δική μου μνήμη από και για την πείνα. Από τότε που το διάβασα, σε πολύ νεαρή ηλικία, έχει αποτελέσει συχνή αναφορά μου και την μόνη που νομίζω πως δικαιούμαι, αφού όπως περιγράφει, δεν έχω γνωρίσει την «αληθινή πείνα».
(Κάποιος παρατήρησε πως «αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Τανζανία». Και γιατί δηλαδή είναι φυσικό να συμβαίνουν εκεί ή οπουδήποτε στον κόσμο;)
Ως εκ τούτου, δηλώνω άγνοια για τα ένστικτα (κυριολεκτώ) που οδήγησαν τους εκατοντάδες ανθρώπους στα δωρεάν λαχανικά υπό εξευτελιστικές συνθήκες.
Στις διανομές τροφίμων από τους φασίστες, κατηγόρησα τους ανθρώπους πως ξεπούλησαν κάθε ιδέα (όσοι είχαν, αν είχαν) και αξιοπρέπεια.
Ξεπούλημα της αξιοπρέπειας, σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα και -εφιαλτικά δυστυχώς- για κάποιους μπορεί να μην σημαίνει τίποτα.
Η ΑΝΑΓΚΗ είναι ύπουλο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης και το εργαλείο εκείνων που θέλουν να χειραγωγήσουν ανθρώπους.
Οι δήθεν ανάγκες, αυτές που ήταν πλαστές και δημιουργημένες από σκοπιμότητες, επιβλήθηκαν σε χιλιάδες ανθρώπους και τους οδήγησαν σε ανόητο καταναλωτισμό τα προηγούμενα χρόνια.
Ακόμα και το περίφημο -ιδιόκτητο- «κεραμίδι» πάνω από το (και τελικά πάνω στο) κεφάλι τους, ήταν και, κατά την άποψή μου, παραμένει μια πλαστή ανάγκη.
Πώς να αντιπαλέψει λοιπόν ο άνθρωπος την πραγματική, ζωώδη ανάγκη για τροφή; -λέω τώρα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσω κάτι που δεν καταλαβαίνω.
Και κάθομαι τώρα εγώ και κάμποσοι άλλοι και λέμε πως ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να κινητοποιηθεί και να παλέψει και να αντισταθεί και να χρησιμοποιήσει την δύναμή του.
ΠΟΙΟΣ;;;!!! (Ή όπως σχολίασε κάποιος : Άντε να τους μιλήσεις εργατική Πρωτομαγιά.)

Αν κάποτε γίνει αυτό, θα σημαίνει πως η  φτώχεια και η πείνα που έχουν επιβάλει στους ανθρώπους, δεν πέτυχαν τον σκοπό τους.
Ή (προσθέτω αργότερα): Αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ΄ρθει ανάποδα ο ντουνιάς…

Εδώ τα σχόλια...Feel free

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s